India - New Delhi vs. Old Delhi Florin

Florin
India - New Delhi vs. Old Delhi

Vei iubi India doar atunci cand vei putea sa faci abstractie de „lumesc", pentru a te dedica artei si spiritualitatii care nu se lasa usor devoalate. „Pentru a ajunge la diamante este necesar sa sapi in stanca", sa treci prin „purgatoriul" drumurilor lungi si anevoioase uneori si doar apoi vei putea descoperi tezaurul. 

Primul contact cu New Delhi a fost insa unul soft – Qutub Minar cu al sau turn ce se ridica spre cer pentru a infrunta trecerea timpului, un amestec de arhitectura hinduista si islamica, cel mai inalt minaret din caramida, al primei moschei construite in India. Partea interesanta este ca dupa cucerirea Delhiului, sultanul Afganistanului a numit pe sclavul sau favorit, Qutb-ub-Din Aibek drept conducator, fondandu-se astfel Dinastia Sclavilor. Turnul, inalt de peste 72 de metri, este ridicat pe cinci etaje, fiind decorat cu texte din Coran si motive decorative, reprezinta atat locul din care erau chemati credinciosii la rugaciune, cat si loc de celebrare a victoriei asupra hindusilor. In curtea mica si rectangulara, se afla un stalp de fier cu inscriptii in sanscrita, adus de regele hindus Anangpal, remarcabila creatie artistica ce nu a ruginit niciodata. 

Humayun Tomb este locul de odihna a celui de-al doilea mogul. Monumentul, a fost creat de un arhitect persan la comanda primei sotii a imparatului. Avand o forma patrata, echilibrata, inconjurat de o superba gradina, este considerat ca fiind primul mormant-„radina, inspiratie pentru generatiile viitoare. Pe cat de relaxante, calde si primitoare sunt spatiile exterioare, pe atat de rece si rigid este interiorul ce adaposteste sarcofagul mogulului. 

Old Delhi reprezinta primul contact cu spiritul celebru al Indiei. Cea mai confortabila posibilitate de a vedea viata locala trepidanta este sa te urci intr-o ricsa, sa te tii bine si sa te lasi condus pe stradutele intortocheate, pline de mirosuri, imagini si sunete ce te vor invalui de peste tot. Imagini uneori izbitoare te vor frapa sau iti vor confirma asteptarile – gunoaie, alimente, suvenire, cabluri atarnand, oameni dormind dezordonat in cele mai neasteptate locuri, priviri vesele, priviri pierdute, priviri scrutatoare, afise lipite pe pereti, strigate, sunete razlete, mirosuri de mirodenii sau de mucegai, totul intr-o simbioza perfecta. 

Totul se linisteste cand pasesti descult in curtea moscheei Jama Masjid, cea mai mare moschee din India, ce poate adaposti 25.000 adepti ai lui Allah. Este primul contact cu o creatia a celebrului Shah Jahan, mogulul ce a construit de asemenea Taj Mahal si Fortul Rosu. Poti vedea in curte oameni aflati in extaz religios sau simpli cersetori, turisti urmariti de ochii ageri ai paznicilor pentru a nu face fotografii si copii cu priviri vesele. 

Bangla Sahib Gurudwara este, cu siguranta, unul dintre cele mai importante locuri pe harta spiritualitatii sokh, aici aflandu-se Cartea Sfanta. Marmura alba marcata de lumina apusului ce se reflecta in luciurile de apa, totul pe sunetul de fundal al rugaciunilor, iar daca ai norocul de a ajunge aici in apus, totul este perfect datorita culorilor pe care le imbraca templul in razele soarelui in amurg.

Newsletter Eturia

Aboneaza-te la newsletter si castiga automat un voucher in valoare de 50 euro!

Poti folosi voucher-ul la urmatoarea achizitie de peste 1.500 euro/pachet/pers., efectuata in perioada 04.09.2024 - 04.11.2025.

Prin apasarea butonului „Aboneaza-te”, sunteti de acord sa permiteti companiei ETURIA sa stocheze si sa proceseze adresa de mail pentru a va furniza continutul solicitat. Pentru mai multe informatii despre modul in care va prelucram datele, in scop de marketing si promovare va rugam sa consultati Termeni si Conditii de campanie.

Promotii si Oferte speciale
Plata online servicii Eturia

Alege sa platesti online, rapid si simplu, factura ta Eturia

 
  Muta ferestra